onsdag 28 november 2007

HEJ: JOHANNA

Intensivt... men har i alla fall fixat min krona + ett litet hjärta för att kolla tekniken. Imponerad! Jag borde bara få tid för att prova ngt. större projekt. Visste inte att det skulle bli sån hårdhet och stadga...
Fixade alltså stomme av järntråd, sedan silkespapper,2-3 lager och sist ungefär fem lager med brunt omslagspapper(hittade på posten) och vanligt tapetklister och erikeeper. Torkade ungefär på tre dagar. Jag har ännu inte hunnit måla den, provade bara lite försiktigt med guldspray...
När man som bäst hade behövt sin kamera blev den kvaddad i väskan:( ,knäppte istället med telefonen, MEN tyvärr, den har blivit dränkt:(:(:( ingen kontakt tillsvidare, så där lämnade bilderna...
Jag funderar fortfarande lite på den skrynkliga farbron du gjorde av mullbärspapper, teknik? Är den platt och målad eller struktur, hur fixar man bäst fina ansiktsformer och dylikt.
Skall ännu försöka fixa ngt. med mina uppblötta tidningspapper!
Ännu om kursen: hålls den inom vissa tidsramar eller?? med tanke på en viss långsam deltagare..

onsdag 14 november 2007

Lis-Marie, ännu en gång

Min pappersmassa (gjord på en blandning av cellulosapapper och äggkartonger) tog slut i går. Jag märkte att det började torka i kanterna. Det sista som var kvar gjorde jag till en mask. Helt oplanerat, för att testa. Sedan plockade jag fram mina pepparkaksformar och gjorde "pepparkaksgubbar". Ifall det lyckas sätter jag in bilder senare. :-)

måndag 12 november 2007

Lis-Marie, mellanrapport :-)

En liten mellanrapport kommer här.

En mycket intressant teknik att jobba med. Lite svårt förrän man kom igång. Jag håller som bäst på med två föremål som är ganska lika i sin utformning men har försökt att använda båda teknikerna som blivit presenterde. Jag har ingen aning om vad jag skall använda mina alster till (men det är inte något problem för tillfället). Det som jag är mest förvånad över är att det tar så lång tid för arbetena att torka. Kanske använder jag för mycket lim eller har för tjock pappersmassa......? Jag skissade ju nypon till en början men i den ena versionen försvann nog
nyponet......



men den andra har lite av "rätta" formen kvar...

Återkommer när de är torra och färglagda....

fredag 9 november 2007

Sonja - kommentar till smyckesmaterial

Hej!
Ursäkta att det inte hörts så mycket av mej på ett tag. Flyttat och haft mej och inte haft tillgång till egen Internet-uppkoppling på ett tag. Men nu borde livet återgå till det normala igen så småningom.

Håller helt med att Karomail är en enkel och trevlig teknik. Plattorna som jag använt är i rostfritt stål, 4x4cm, och enligt mej helt underbara. De är restprodukter från ett företag som sågar ut större maskinkomponenter med laser. Mitt enda problem är att jag inte vet vilket företag det är, eftersom jag fick dem via en bekant som i samband med ett annat projekt varit och grävt i lite roskisar. Har allvarligt övervägt att gå och göra det samma och söka reda på var jag skulle få tag på fler. Men om ni har kontakter till folk som jobbar med att såga ut saker i metall så är det också ett sätt att få tag på intressanta plattor.

De fyrkantiga plattorna har jag limmat fast på träskivor eller nålfibermatta och satt en tunn trälist på. De fungerar ypperligt som grytunderlägg. Karomailen tål faktiskt en varm stekpanna. I princip kan man säga att det träet tål, tål också karomailen.

Har också haft en del runda ”knappar” som jag använt i väskor m.m. De har jag lackat på baksidan med ”Hammarlack”. Det är en stadig metallack som i sig själv bildar ett trevligt
mönster. Finns att fås i järnhandlar m.m.

s.

söndag 4 november 2007

Beställa material för smyckestillverkning

hejhej, hoppas det går bra med ert papier machéskapande - det låter iallafall intressant genom era mellanrapporter och frågor! Väntar med spänning på bilder av resultat eller mellanvisning...

Tänkte att det kan vara dags att börja beställa material om ni vill arbeta med emaljering till exempel då vi kommer till smyckestillverkningsdelen. Förstås kostar det en del att beställa material via Slöjddetaljer, så om det känns för dyrt hittar man nog också spännande material i affärer närmare och också kanske i sina egna gömmor. Man kan använda allt möjligt för att skapa nya intressanta smycken. Fantasin har inga gränser!

Emaljeringspulvret som man kan beställa via Slöjddetaljer heter "Karomail sulatusemali" och finns i en uppsjö av olika färger. En burk innehåller 50 gram och det räcker lååångt (á 7.10 €). I min lilla smyckeskollektion som syns till viss del på bilderna här under har jag främst använt svart, vitt och grönt. Men, det finns massor av andra färger så välj de som ni gillar. I Slöjddetaljers katalog finns också verktyg som de säljer och rekommenderar att man behöver för emaljering, men dessa tycker jag är onödig investering. Jag har använt mig av vanlig tesil för att strö på pulvret jämnt på plattan man vill emaljera och sedan haft vanlig aluminiumfolie på spisplattan i köket vid smältningen. Vidare instruktioner kommer med beställningen och sen via Sonja och mig här på bloggen då vi tar itu med skapandet.

Plattorna som jag använt för min smyckestillverning är plattor du hittar i järnhandeln - finns massor av spännande former och vid Erkin-halli har de varit billigast kg-pris. Man kan också köpa kopparplåt och såga ut egna former. Då behöver man liten såg också. Detta finns också vid Slöjddetaljer. Kika på bilder och förslag i katalogen eller på nätet. Vid biblioteket finns ju också litteratur om smyckestillverkning att inspireras av.

Plattorna från Erkin-halli som jag använt mig mycket av har jag sammanfogat ibland med silvertråd eller med läderband eller en favorit: "Pyöreät korunauhat" med diameter 1 mm - finns i 10 m förpackningar och i färgerna brunt, svart eller vitt. I vissa av mina plattor har jag borrat litet hål(har en särbo som gärna tar på sig uppdraget!), fäst en silverring(bindöglor finns från Slöjddetaljer) och hängt endera i pansarkedja eller i "Kaularengas"(också från Slöjddetaljer). Kedjor, lås, gummiringar, elastiska band för smyckestillverkning, pärlor osv osv finns att frossa i på Slöjddetaljers hemsidor. En del material finns på bilderna här under. Jag har också i min smyckestillverkning använt mig av torrtovning och som lite syns här blandat silvertråd och torrtovade ullbollar.

Leveransen brukar ta ca 2 veckor och så tillkommer förstås en fraktavgift. Dessutom måste man beställa för minst 40 euro....kanske ni kan beställa tillsammans?!

Men "Karomail" rekommenderar jag - kul, enkel, giftfri och spännande!(Inte alls lika jobbigt som med 70-talets emaljering om ni vet vad jag menar) På vår blogg finns ju också bilder av Karomail-plattor som Sonja fixat med - jag tror det blev grytunderlägg och tavlor av hennes....och du Sonja, vilka plattor var det du använde?!

För att kunna använda plattorna från Erkin-halli som smycken (mot huden) har jag lackat baksidan och silverringen (för att undvika ärgning eller förmörkning av silvret). Sonja hade använt annan lösning för att undvika ful baksida...vad var det nu igen, Sonja?!

Vi hörs vidare! Fråga gärna om något blev oklart - har lite helghjärna just nu! Men, sätt igång med beställning om ni är intresserade av materialet, hälsar Maria! :)