onsdag 17 oktober 2007

Papier mache - Teknikpresentation 2


Pappersmassa

Pappersmassa är en massa som görs av pappers- eller cellulosafibrer. Massan kan modelleras fritt eller på en stomme av t.ex. trä eller järntråd, eller pressas i en form. Man bör räkna med att den tar god stund på sig att torka, exakt hur länge är beroende på limmet och massans tjocklek. Om man gör väldigt tjocka föremål kan man fylla upp inuti föremålet med till exempel hopskrynklat tidningspapper eller liknande, för att förkorta torktiden.

Som fibrer i massan kan användas t.ex.:
· Ekovilla. Används som isoleringsmaterial i hus, köpes i stora papperssäckar på byggvaruhus. Det består av finfördelat returpapper och är grått till färgen.
· cellulosa, ren vit pappersmassa sammanpressad till ark, kan ibland fås från cellulosa fabriker
· uppblötta tidningar eller äggkartonger. Riv pappret i bitar och sätt i hink med vatten till samma nivå som bitarna. Låt dra. Vispa sönder med t.ex. betongvisp på borrmaskin.

Limmet i massan är tapetklisterpulver enligt förpackningen blandat med vatten och PVC-lim (typ Erikeeper). Man kan också göra massan enbart med tapetklister, men jag brukar sätta till en klick PVC-lim för att massan ska få bättre stabilitet. Ibland har PVC-limmet en tendens att skära sig i Ekovilla, varför det är så vet jag inte. Möjligen är det på grund av någon form av mögelskyddsmedel i materialet. Brukar fungera lite bättre om man blandar de båda limmen först och sedan tillsätter man pappersluddet. Om man vispat sönder tidningar eller äggkartonger så sätter man tapetklister pulvret direkt i massan och vispar lite till och sedan tillsätter en klick PVC-lim direkt i. Blanda pappersludd och lim i sådant förhållande att det känns formbart och har lite samma konsistens som mjuk lera och massan sitter ihop till en boll då man formar den till en sådan.

Det torra objektet kan sandpappras och slipas om önskas. Man kan också spackla på med snabbspackel. Ytan kan sedan målas med de flesta färgtyper.
sonja

Inga kommentarer: